Stretli sa informatici samospráv

28.09.2011 Prešov

Dňa 26.9. – 27.9.2011 sa uskutočnila 14. celoslovenská konferencia Združenia informatikov samospráv Slovenska (ZISS) za účasti takmer 50 zástupcov samospráv z celého Slovenska. Konferenciu organizovalo eSlovensko (občianske združenie pôsobiace v oblasti informatizácie spoločnosti) v spolupráci s Úniou miest Slovenska a mestom Prešov. Témou bol Operačný program informatizácia spoločnosti (OPIS) a zapojenie miest a obcí do procesu prípravy a jej realizácie.

Konferenciu otvoril primátor mesta Prešov a zároveň hostiteľ Pavol Hagyari, ktorý je prezidentom Únie miest Slovenska (ÚMS): „Vítame revíziu budovania eGovernmentu a novú stratégiu implementácie projektov OPIS Ministerstva financií SR a Úradu vlády SR, ktorý vychádza z reálnych východísk a preferencií slovenských miest,“ úvodom zdôraznil primátor a pokračoval: „Úspech informatizácie miest bude kľúčový pre úspech celého OPISu. ÚMS berie na seba dôležitú a zodpovednú úlohu integrátora miest, aby vznikali štandardizované a vzájomne spolupracujúce elektronické služby v informačných systémoch samospráv. Našou víziou je byť stmeľujúcim prvkom aj smerom k samosprávam bratislavského kraja i mestám a obciam, ktoré sa rozhodnú nebudovať vlastnú infraštruktúru.“

Informatici hovorili o úrovni informačných systémov v jednotlivých regiónoch a možnostiach ďalšieho rozvoja elektronizácie miest a obcí v rámci OPIS s cieľom prispievať k zvyšovaniu transparentnosti a efektívnosti práce. Nové nastavenia procesov, aplikačné riešenia, využívanie moderných technológií – to sú kroky, ktoré povedú k priateľskejšiemu prístupu úradu a jeho administratívy k občanovi a zefektívnia prácu samotnej samosprávy. V 8 pracovných skupinách ZISS sa informatici popasujú s odbornými úlohami, ktoré sa týkajú tých najdôležitejších oblastí v prípravnej fáze ako je napríklad štandardizácia SW, HW, bezpečnosti IS pre projekty v rámci OPIS.

So svojimi priamymi skúsenosťami sa podelili informatici z Prešova – Mariana Hurná, Bardejova – Pavol Petrič a z Košíc Viktor Fenďa a odznela i nová stratégia Ministerstva financií SR.

Konferenciu ukončil Miroslav Drobný zo spoločnosti eSlovensko, ktorý zhrnul najbližšie kroky k naplneniu cieľov OPISu: „Našim zámerom je, aby študent, mamička na materskej či rodičovskej dovolenke, zamestnaný, nezamestnaný či podnikateľ - každý z nás, mal možnosť vybaviť potrebné záležitosti na úrade bez nutnosti jeho osobnej návštevy. Sme na dobrej ceste a pre samosprávy je to veľká výzva.“
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ZISS: Od počiatku informatizácie slovenských samospráv si informatici budovali stavovskú príslušnosť na niekoľkých stretnutiach po celom Slovensku. V roku 2004 bola zriadená Komisia pre informatizáciu samospráv Únie miest Slovenska. V spolupráci s občianskym združením eSlovensko sa komisia 15. mája 2006 v Nitre rozšírila a založila Združenie informatikov samospráv Slovenska (ZISS).
Cieľom združenia je spojiť všetkých informatikov v obciach, mestách, mestských častiach a samosprávnych krajoch a tým vytvoriť priestor na komunikáciu, výmenu skúseností, odborný rast tejto profesie, ako aj celej samosprávy na Slovensku.
Prvými úlohami združenia bolo ustanovenie pravidelných konferencií ZISS, začatie procesu štandardizácia informačno-komunikačných technológií samospráv, vytvorenie elektronického fóra informatikov a nadviazať spoluprácu s Asociáciou komunálnych ekonómov Slovenskej republiky a Asociáciou prednostov úradov miestnej samosprávy Slovenskej republiky.
V súčasnosti sa ZISS podieľa na niekoľkých národných projektoch v oblasti informatizácie Slovenska, rozširuje svoju členskú základňu a aktívne pracuje v rôznych komisiách štátnej správy.
Ing. Miroslav Drobný
 

Vyberte región